6 MİLYON 100 BİN KONUT DENETLENDİ, 1.5 MİLYONU ACİL DÖNÜŞMELİ!
İzmir’de meydana gelen depremin ardından ülke genelindeki yapı denetimleri tekrar gündeme geldi. Bugüne kadar ülke genelinde 6.1 milyon konutun denetimi tamamlandı. 400 bin binada da çalışmalar devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta İzmir’de yaşanan deprem çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu. Bu durum ülke genelinde binaların yapı denetimlerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı denetim sistemiyle bugüne kadar 798 bin bina için denetimler yapıldı. 6.1 milyon bağımsız bölümü kapsayan denetimle bugüne kadar yaklaşık 24 milyon vatandaşın depreme dayanıklı evlerde oturması sağlandı. Şu an 400 bin binanın denetimi sürüyor.
Betonlara Denetim
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı can ve mal güvenliğini sağlamak için standartlara uygun kaliteli yapılaşma amacıyla inşaatlarda kullanılan betonu da denetliyor. Elektronik Beton İzleme Sistemi ile Kasım ayına kadar 115 bin 591 adet yapıdan 8 milyon 357 bin adet çipli beton numunesi alındı.
2 Bin 64 Firma Denetim İçi Çalışıyor
Yapı denetim çalışmaları kapsamında 386 bin 989 binanın denetleme işlemleri devam ediyor. 346 laboratuarda toplam 2.064 yapı denetim firması çalışıyor. Denetleme ekibinde yaklaşık 30 bin 736 mimar ve mühendis görev alırken, 64 bin 863 yardımcı kontrol elemanı bulunuyor.
1.5 Milyon Konut Acil Dönüşmeli
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre; Türkiye genelinde 6.5 milyon riskli konut bulunuyor. Bu konutların 1.5 milyonu acil dönüşmesi gerekenlerden oluşuyor. Bakanlık, her yıl 100 bini İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde 300 bin konutun dönüşümünü hedefliyor. 300 bin konutun yüzde 15’inin TOKİ ve bakanlık eliyle dönüşmesi planlanıyor. Sabah’tan Seda Tabak’ın haberine göre İstanbul genelinde de dönüşümün dışında güçlendirme seçeneğiyle kurtarılabilecek 438 bin bina bulunuyor.
Yanlış Uygulama Denetimle Ortaya Çıkıyor
İzmir’deki depremle inşaatların kalitesi yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, deprem bölgelerindeki hasarların çoğunun; işçilik, malzeme ve statik hataları ile teknik kusurlardan ortaya çıktığını belirtiyor. Yanlış uygulamaların ancak yapı denetimi ile ortadan kalkabileceğini belirten yetkililer, etkili bir yapı denetiminin proje aşamasından yapının tamamlanmasına kadar planlı bir sürecin uygulanmasıyla olacağını belirtiyor.