İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GÜNDEM DEMİR-ÇİMENTO FİYATLARI
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GÜNDEM DEMİR-ÇİMENTO FİYATLARI
Pandeminin yoğun olduğu süreç sonrası inşaat sektöründe toparlanma başlarken bu kez ‘demir ve çimentoya zam’ konusu tartışmalara sebep oldu. Konut üreticileri “Yüzde 30’u aşan zam sektörü olumsuz etkiler” derken, malzeme üreticileri maliyetlerde yaşanan artış sebebiyle demir ve çimentoda fiyat yükselişinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
İnşaat sektörü için son 2 yıl oldukça zordu. Hükümetin ve kamu bankalarının destekleriyle geçen yıl Ağustos’ta toparlanma başlasa da bu kez Kovid-19’la birlikte hem üretim hem de satışta düşüşler oldu. Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre; bu yılın Haziran ayında ise kamu bankaları konut kredisi faizlerini düşürdü. Düşen kredi faiz oranları ile birlikte ertelenen talep alıma çevrildi. Gayrimenkul sektörü yılın ikinci yarısında yaralarını sarmaya başladı ve 8 ayda 1 milyon 25 bin konut satışı gerçekleşti. Firmalar yeni yatırım için adım atmaya başlayınca ruhsat alımları da arttı. Ne var ki bu olumlu gelişmelere ‘zam tartışması’ ile gölge düştü. Konut üreticileri bu dönemde yapılan demir ve çimento zammını sert bir dille eleştirirken, demirin ton fiyatının son 3 ayda 3 bin TL’den 4 bin 200 TL’ye geldiğini belirtti. Malzeme üreticileri ise fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu, inşaat demirinin ton fiyatının KDV hariç mart ayında 395 dolarken eylülde 465 dolara kadar yükseldiğini dile getirdi.
TOKİ Başkanı Ömer Bulut : “Her alt sektör çok kâr edeceğim derse gövde kurur”
Zam tartışmasını gündeme getiren de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut oldu. Önceki gün yazılı bir açıklamada bulunan Bulut çimento ve demire son 3 ayda yapılan zamları eleştirdi, “Bindiğimiz dalı kesmemeliyiz” dedi. Bulut, “Sosyal konuta olan talep ve konut kredilerinin düşmesiyle inşaat sektörümüz canlanmaya başladı. Fakat inşaatın ana maddesi olan demir ve çimentoya yapılan zamlar hem sektörü hem de idaremizi olumsuz etkiler. İnşaat sektörünü bir ağacın ana gövdesi, alt sektörleri bu gövdenin dalları gibi görüyoruz. Her alt sektör çok kâr edeceğim derse gövde kurur. Bu zihniyeti yanlış buluyorum” diye konuştu.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu:
“İnşaat sektörü zor bir süreçten geçiyor. Malzeme üreticileri açısından bakınca evet girdilerinde artış var. Ama bu dönemde sektörün tüm paydaşlarına düşen fedakarlık yapmak. Son birkaç ayda hem demir hem de çimento da yüzde 30-40 fiyat artışı yapıldı. Bunlar çok ciddi rakamlar. Firmaların yeni yatırım için zorlandığı, ayakta kalma mücadelesi verdiği bu dönemde malzeme üreticilerinin destek vermesini beklerdik, ama olmadı. TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un da dikkat çektiği gibi bu tip artışlar sektörün yakaladığı dinamizme zarar verir.”