BAKAN ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK BTSO "ZİRVEDEKİ KADINLAR" ETKİNLİĞİ’NE KATILDI
AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK:
“KISA ÇALIŞMA YERİNE NORMALLEŞME DESTEĞİNİ BAŞLATIYORUZ”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çatısı altında faaliyet gösteren TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen Zirvedeki Kadınlar etkinliğinin ikinci oturumu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla gerçekleştirildi. Salgın sürecinde istihdamı korumak hedefiyle başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği’nin normalleşme dönemine geçilmesiyle devam etmeyeceğini belirten Bakan Selçuk, Bakanlık olarak normalleşme desteğini devreye alacaklarını açıkladı.
‘Başarırsın Çünkü Kadınsın’ mottosuyla düzenlenen Zirvede, kadın girişimcilerle bir araya gelen Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, pandemi ve normalleşme sürecinde Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Dünyanın daha önce tecrübe etmediği farklı bir dönem yaşadığını belirten Bakan Selçuk, Türkiye’nin diğer ülkelerle kıyaslandığında süreci çok başarılı bir şekilde yönettiğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa’da BTSO tarafından örnek çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Bakan Selçuk, “Özellikle sanayi firmalarında antikor testlerinin yapılması çalışanların bağışıklık düzeyinin tespiti ve üretime hızlı bir başlangıç yapılması açısından son derece önemli bir çalışma. BTSO Başkanımız İbrahim Burkay’a çalışmaları dolayısıyla teşekkür ediyorum.” dedi.
BURSA’DA 257 BİN ÇALIŞAN KISA ÇALIŞMADAN FAYDALANDI
Salgın döneminde ilk olarak Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile çalışan ve işverenlere yönelik tedbirler alındığını hatırlatan Bakan Selçuk, “Ekonomik İstikrar Kalkanı’ndaki çalışmalarımızı 4 sac ayağı üzerine kurguladık. Çalışma hayatı tedbirleri, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetlere yönelik çok yönlü çalışmalar gerçekleştirdik. İş gücü ve istihdamı koruyabilmek için Kısa Çalışma Ödeneği’ni başlattık. Bu dönemdeki en etkin uygulamalardan biri oldu. Türkiye genelinde 3,5 milyon çalışana 10,5 milyar lira ödenek aktardık. Bursa’da bu ödenekten faydalanan çalışan sayısı ise 257 bin. Bursa’daki işverenlere de 805 milyon tutarında bir destek sağlamış olduk.” diye konuştu.
NORMALLEŞME DESTEĞİ
1 Haziran itibariyle Türkiye’de normalleşme sürecinin başladığını anımsatan Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin devam etmesinin uygulamanın kapsamı noktasında uygun olmayacağını ifade etti. Kısa çalışma için işlerin tamamen veya kısmen durdurulması gerektiğini kaydeden Bakan Selçuk, “1 Haziran’da normalleşme başladı. Şu ana kadar kısa çalışma çok etkin ve hızlı bir şekilde uygulandı. Bütün çalışanlarımıza ödemelerini gerçekleştirdik. Normalleşme sürecinde ise iş yerleri işe başladığı için bu hızı devam ettirmemiz mümkün olmayabilir. Bakanlık olarak bu dönem için yeni bir destek planladık. ‘Normalleşme Destek Paketi’ olarak hayata geçireceğimiz bu pakette kısa çalışmadan faydalanan işverenler için benzer bir destek kurguladık. Çok daha hızlı olacak bir sistem olacak. Bu dönemde kısa çalışma yerine normalleşme desteği ile devam etmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.
EKONOMİDE HIZLI TOPARLANMA
Normalleşme ile kısa çalışma ödeneğinden çok hızlı bir çıkış görüldüğünü belirten Bakan Selçuk, gelişmenin ekonominin hızlı toparlanma sürecine dair ışık verdiğini söyledi. Bakan Selçuk, “Tüm işverenlerimizi tebrik ediyorum. Şu anda hızlı bir şekilde kısa çalışmadan çıkış var. İşverenin devlete yük olmama düşüncesi ile bunu kendiliğinden yapması bizleri çok memnun etti. Uygulamadan bu kadar hızlı bir çıkış beklemiyorduk. Bu durum bize ekonomideki toparlanmanın hızlı olacağını gösteriyor.” dedi.
İSTİHDAM KALKANI PAKETİ HAZIRLANIYOR
İş dünyasının talepleri doğrultusunda telafi çalışma süresini 2 aydan 4 aya çıkardıklarını belirten Bakan Selçuk, ertelenen SGK primlerinin tutarının ise 40 milyar lira olduğunu söyledi. Bakan Selçuk, temel hedeflerinin istihdamı korumak olduğunu belirterek, “İstihdam Kalkanı Paketi ile de net ve kolay destekler, teşvikler sunmaya çalıştık. İlave istihdam desteğini devam ettireceğiz. Belirli süreli iş sözleşmeleri ile genç istihdamının önünü açacağız. 50 yaş üstü çalışanların kısmi çalışmaya geçişine olanak sağlayıp, Bakanlık olarak prim ödemelerini üstleneceğiz. Yine ülkemizde işsiz vatandaşların çoğu 1-3 ay arasında işsiz kalıyor. 3 aydan önce istihdama dönen çalışanların uzun vadeli primlerini karşılamayı planlıyoruz. Destekleri Meclisimizde kanunlaştırıp, iş dünyasının destekleriyle ekonomide hızlı bir toparlanma hedefliyoruz.” dedi.
KADIN GİRİŞİMCİLER İÇİN YENİ PROGRAMLAR
Bakanlık olarak kadın istihdamını artırmak amacıyla da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Selçuk, salgın sonrası kadın girişimcilere yönelik İŞKUR üzerinden yeni programlar başlatacaklarının da müjdesini verdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yeni tip koronavirüs salgınının daha önce hiç tecrübe edilmeyen küresel ölçekli bir sınav olduğunu söyledi. Türkiye’nin salgın döneminde gerek sağlık gerekse de ekonomik açıdan başarılı bir mücadele verdiğine dikkati çeken Başkan Burkay, tedbirler ve destekler sayesinde krizin en az hasarla atlatılması noktasında güçlü bir zemin oluşturulduğunu vurguladı.
İŞVERENİN ÜZERİNDEKİ YÜKÜ AZALTACAK UYGULAMALAR DEVAM ETMELİ
1 Haziran itibariyle girilen normalleşme sürecinde iş dünyası olarak birinci önceliklerinin istihdamı korumak olduğunu belirten Başkan Burkay, “Bursa’nın nitelikli insan kaynağı ve üretim gücü ile yeni dünya düzeninde güçlü bir şekilde yer almasını hedefliyoruz. 17 organize sanayi bölgesi ile istihdamın en önemli merkezleri arasında yer alan şehrimizin üretim gücünü hızlı bir şekilde geri kazanması gerekiyor. Bu noktada Nisan ayında yüzde 85’i kapalı olan sanayi işletmelerimizin şu an yüzde 50’den fazlasının çalıştığını görüyoruz. Sanayimizde enerji ve elektrik tüketiminde önemli bir artış söz konusu. Hızlı toparlanmanın devam etmesi açısından bu dönemde işverenlerin maliyetini artıracak uygulamalardan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu dönemde sanayicilerimizin en büyük beklentilerinden biri de Covid-19’un meslek hastalığı olarak sayılmaması. Bununla alakalı da Bakanlığımızın desteğini bekliyoruz.” dedi. Başkan Burkay, koronavirüs sürecinde yapılan çalışmalar dolayısıyla Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a teşekkür etti.
YENİ NORMALDE İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK ÖNE ÇIKACAK
TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın ise yaptığı konuşmada dünyanın salgınla birlikte artık farklı bir döneme girdiğini söyledi. Yeni normal olarak nitelendirilen bu sürecin olmazsa olmazları olarak inovasyon ve girişimcilik kültürünün öne çıktığını kaydeden Saygın, “Türkiye’nin yeni dönemin lider ülkeleri arasında yer alması için güçlü bir girişimcilik ekosistemi inşa edilerek, toplumun yarısını oluşturan kadınların potansiyelinin de bu ekosisteme dahil edilmesi gerekiyor. Sayın Bakanımızın liderliğinde özellikle son yıllarda bu alanda büyük bir mesafe kat eden Türkiye’nin kadınların vizyonuyla kalkınma hamlesine devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından TOBB Bursa KGK Başkanı Sevgi Saygın moderatörlüğünde Zirvenin ikinci oturumu gerçekleştirildi. BEE’O Kurucusu Aslı Elif Tanuğur Samancı ile Sosyal Girişimci Şef Ebru Baybara Demir’in ilham veren başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştığı oturumda 81 ilden TOBB KGK İcra Kurulu Başkanları da yer aldı.