BTSO, BAKANLIKLARA BAĞLI İL MÜDÜRLÜKLERİNİN TEMSİLCİLERİ İLE ‘İSTİŞARE TOPLANTISI’NDA BULUŞTU
BTSO, BAKANLIKLARA BAĞLI İL MÜDÜRLÜKLERİNİN TEMSİLCİLERİ İLE ‘İSTİŞARE TOPLANTISI’NDA BULUŞTU
Türkiye ekonomisinde örnek projelerin merkezi olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bakanlıklara bağlı il müdürlüklerinin temsilcileriyle ‘İstişare Toplantısı’ gerçekleştirdi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak hayata geçirdikleri 40’ın üzerinde makro projenin temelinde ‘Ortak Akıl’ ve ‘İstişare’ kültürünün olduğunu belirterek, “Bursamızın geleceğini güçlü iş birliği ve koordinasyon ile kurgulayabiliriz.” şeklinde konuştu.
Ülke ve kent ekonomisine ‘Ortak Akıl’ vizyonuyla önemli projeleri kazandıran BTSO, Bakanlıkları bağlı il müdürlüklerinin temsilcilerini ağırladı. BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen ‘İstişare Toplantısı’nda konuşan BTSO Başkanı Burkay, Bursa’nın tüm parametrelerde sergilediği başarılarla Türkiye’nin büyümesinde lokomotif rol üstlendiğini söyledi. 42 bini aşkın üyesiyle Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından BTSO’nun üyelerine ihracat, katma değerli üretim ve nitelikli istihdam odaklı projeleriyle örnek olduğunu kaydeden İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisine güç katan çalışmalara 2019 yılında da devam edeceklerinin altını çizdi.
“HEDEFLERİMİZ ÜLKEMİZİN STRATEJİLERİ İLE ÖRTÜŞÜYOR”
Bursa ekonomisinin genetik kodunda üretim, istihdam ve ihracatın bulunduğunu ifade eden Burkay, “Kentimizin ihracattaki performansını yeni hamlelerle daha da sağlamlaştırmak istiyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin kalkınma hedefleri için çalışan Bursa iş dünyasının geçtiğimiz sene 80 bin istihdam sözünü yerine getirdiğini kaydeden Burkay, şöyle konuştu: “2018 yılında 93 bin kişilik istihdam rakamıyla vermiş olduğumuz istihdam sözümüzü fazlasıyla yerine getirdik. 2019 yılında da istihdama en üst düzeyde katkı sunmaya devam edeceğiz. BTSO olarak TEKNOSAB başta olmak üzere birçok projemizle Bursa ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak projelere imza attık. Son 5 yılda ihracatçı firma sayısındaki artışa baktığımızda, Odamızın hamlelerinin Türkiye’nin makro düzeydeki stratejileri ile örtüştüğünü görebiliyoruz.”
“ABD’DE SAN FRANCİSCO NEYSE TÜRKİYE İÇİN DE BURSA ODUR”
Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinde Bursa ekonomisine önemli bir sorumluluk düştüğünü kaydeden Burkay, özellikle Bursa’nın merkezinde yer alan 1. Bölgenin Türkiye ekonomisinin tüm parametrelerinde büyümesine katkı sağlayan konuma sahip olduğunu kaydetti. Konuşmasında Almanya’nın Baden Württemberg ve ABD’nin San Francisco bölgelerini örnek gösteren Burkay, “Almanya ekonomisini ayakta tutan Baden Württemberg bölgesidir. Bu bölge 70’in üzerinde üniversite ve 30’dan fazla mükemmeliyet merkezine sahip. Diğer tarafta ABD ekonomisini ayakta tutan bölge de San Francisco havzasıdır. Silikon vadisi ve teknoloji firmaların merkezi olan bu bölge, sektör çeşitliliği, katma değerli üretim, Ar-Ge ve inovasyon potansiyeline sahip. Bölge ve şehirler ülkelerin büyümesine liderlik ediyor. Bursamız da ülkemizin büyüme hamlesine en fazla katkı sağlayan kentlerden biri olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
“SANAYİNİN EKONOMİYE KATKISI YÜZDE 46”
Bursa’nın üretim yeteneği ve insan kaynağı ile Türkiye’nin zenginlik bölgesi Marmara Havzası’nın merkezinde bulunduğunu ifade eden Burkay, “Mevcut mekansal planlamada Bursa’nın 11 bin kilometrekarelik toplam yüzölçümü içinde sanayi alanlarımızın payı binde 8’le sınırlıdır. Buna karşın 217 milyar TL’ye ulaşan ekonomik hacmimizin yüzde 46’sını sanayimiz sağlıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde sanayi alanlarının payı toplam yüzölçümü içinde yüzde 2,5 seviyesinde bulunuyor. Bulunduğumuz bölgenin yüksek teknolojili üretime dönük bütünleşik ve yeni nesil teşviklerle yeniden planlanması, Bursa gibi lider şehirlerin ülkemizin kalkınma hedeflerindeki aktörlüğünü daha da pekiştirecektir.” şeklinde konuştu.
ORTAK AKIL VE KOORDİNASYON VURGUSU
BTSO’nun Bursa’ya kazandırdığı makro projelerin temelinde ortak akıl ve istişare kültürünün olduğunu kaydeden Burkay, şöyle devam etti: “Kamu kurumlarıyla sürdürdüğümüz istişare toplantılarımızı geleneksel hale getirmek istiyoruz. İş birliği ve koordinasyon önemli iki konu. Ortak aklı Bursa’da güçlü bir şekilde tesis etmeliyiz.” Başkan Burkay, 2013 yılında Bursa’da Ar-Ge merkezi sayısının 23 olduğunu hatırlatarak, hali hazırda Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısının Bursa’da 137’ye ulaştığını da hatırlattı.
BAŞKAN BURKAY’DAN TEŞEKKÜR: “İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK”
Bursa’nın her alanda büyümesi için eğitim unsurunun vazgeçilmez konulardan biri olduğunu dile getiren Başkan Burkay, “Odamız, eğitim alanında Türkiye’de en fazla katkı sunan kurumlarından birisidir. Geçen hafta Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un katılımıyla önemli bir protokole imza attık. Odamız şimdiye kadar 600 milyon liranın üzerinde eğitim yatırımına imza attı. Bu okullar ile ülkemizin ihtiyacı olan insan kaynağını yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ülkesini ve vatanını seven çalışkan bir nesil ile ülkemiz hedeflerine ulaşacaktır.” dedi. BTSO bünyesinde yer alan 23 sektörel konseyin kamu kurumları ve sektör arasındaki bağı kuvvetlendirdiğini kaydeden Burkay, “Konseylerimizin çalışmaları projelerimizin odak noktasını oluşturuyor. Bu platformlar projelerin etkisini de artırıyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın yöneticilerimize projelerimize verdiği katkıdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın konuşmasının ardından BTSO’nun yürüttüğü projeler hakkında bilgi verilen kamu kurumu yöneticileri ile istişare gerçekleştirildi.