Aman Oyuna Gelmeyin!
Türkiye’de hemen her gün, yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle karşılaşıyoruz. Şimdi de kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen düzenleme üzerinden vatandaş, sosyal medya ve broşürlerle kandırılmaya çalışılıyor. Uzmanlar mağduriyet yaşanmaması için uyarıyor: ‘Yetkisiz kişilere itibar etmeyin!’
İmar Barışı’nda yürütülecek iş ve işlemlerin ücretsiz olduğunu vurgulayan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Çolak, “Bilgilendirme ve danışmanlık adı altında vatandaşlardan ücret talep edildiği görülüyor” diye konuştu.
DOLANDIRILMAYIN!
Vatandaşlara “İmar barışı fırsatçılarına aldanmayın, dolandırılmayın” çağrısında bulunan Çolak, “Teknik bilgi gerektiren ve istismara açık bir konu olan İmar Barışı başvurularında vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için yetkisiz kişilere itibar etmemeleri gerekmektedir” dedi.
“HUKUKİ SORUMLULUK VAR”
Çolak ayrıca şu bilgileri de paylaştı: “Vatandaşlarımız, Yapı Kayıt Belgesine müteakip tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti kurulabilmesi için hazırlanacak Zemin Tespit Tutanağında mühendis ile birlikte hukuki sorumluluğunun bulunduğunu bilmelidir. Zemin Tespit Tutanağı Bursa ilimizde, sadece Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızda Tescilli olan 90’ı serbest 10’u lisanslı olmak üzere 100 adet büro ve şirket tarafından aynı şartlarda yapılacaktır. Yapılacak tüm işlemlerinizin fatura karşılığında olmasına özen gösterilmelidir. İmar Barışı ile ilgili süreçlerin takibi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi bilgilendirme kanalı olan “http://imarbarisi.csb.gov.tr/” web adresinden veya odamıza kayıtlı Harita Mühendisi meslektaşlarımızdan bilgi alınması hususunu vatandaşlarımızın bilgisine sunarız.”
3 AŞAMALI İŞLEM
1. Yapı malikleri, e-devlet üzerinden şahsi şifreleriyle 31 Ekim’e kadar ‘Yapı Kayıt Belgesi’ müracaatı yapacak.
2. Talep edilmesi halinde harita mühendisinin hazırlayacağı ‘Zemin Tespit Tutanağı’ ve mimarın hazırlayacağı proje tapuya verilecek.
3. Hazineye veya belediyeye ait taşınmazların satın alma işlemi bakanlıkça tespit edilen ya da ettirilen bedel üzerinden yapılacak.
Konuya yönelik yapılan taramalarda vatandaşa, sosyal medya üzerinden çok sayıda bilgilendirme ve danışmanlık mesajları iletildiği, birçok mahallede kapılara broşürler dağıtıldığı belirlendi.
VALİ’YE BRİFİNG
Öte yandan Çolak, bugün konuya yönelik Bursa Valisi İzzettin Küçük’e bilgilendirme yapılacağını ve Vali Küçük’ün talimatları doğrultusunda bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını da söyledi.
e-Devlet üzerinden şahıslarca yapılacak “Yapı Kayıt Belgesi” başvurusunda gereken bilgiler:
• e-Devlet şifresi
• Geçerli bir cep telefonu numarası
• Geçerli bir e-posta adresi
• Beyan edilecek yapının adresi
• Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
• Toplam inşaat alanı; konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (m²)
• Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı
• Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m²) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
• Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m²)
• Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
• İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
• Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf
Yapı kayıt belgesi 3 aşamalı bir işlem gerektiriyor:
1. aşamada resmi olarak kaydı olmayan yapıların bildirilmesi, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıkların bildirilmesi işlemleridir. Bu aşamada kesinlikle yapı malik ya da maliklerin e-devlet üzerinden şahsi müracaatları gerekiyor. Üçüncü şahıslara ihtiyaç bulunmuyor.
2. aşamada talep edilmesi halinde, yapının cins değişikliği ve kat mülkiyeti için Harita Mühendisinin hazırlayacağı “Zemin Tespit Tutanağı” ile Mimarlar tarafından hazırlanacak projelerin tapuya teslim edilmesi işlemidir. Bu işlemleri sadece Odalarına kayıtlı ve büro tescilleri bulunan Harita Mühendislik büro/şirketler ile Mimarlık büro/şirketler tarafından yapılıyor.
3. aşama ise hazineye veya belediyeye ait taşınmazların satın alınması işlemidir. Satış işlemi Bakanlıkça tespit edilen ya da ettirilen bedel üzerinden yapılacak.
Her 3 aşamada da vatandaşların yapacağı işlemlerde Bakanlık, Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri, odalarına kayıtlı ve büro tescil belgeleri aktif olan Harita Mühendislik ile Mimarlık büro/şirketleri yetkilendirildi. Kanunun tebliğ edildiği tarihten bugüne kadar, gerek sosyal medya gerekse basılı broşürlerle “İmar barış bürosu” tarzında reklam ve duyuru yapan asılsız ve yetkisiz şahıs ve kuruluşlara itibar edilmemeli. “Yapı Kayıt Belgesi” müracaatlarında e-devlet üzerinden şahsi olarak ve ücretsiz yapılıyor. Ücretli ya da ücretsiz yardım etmek isteyen imar barış yasasını fırsata çevirmek isteyen üçüncü şahıslarla e-devlet şifresinin paylaşılmamalı.