Konut kredisine talep inşaatı hareketlendiriyor!
KGF kefaletiyle kredi veren bankalar, mevduat toplama rekabetinde. Faiz yüzde 10.75 – 13.90 arası. Mevduatı elde tutmak isteyen bankalar, konut kredisi faiz oranlarını yüksek tutuyor, ihtiyaç kredilerine ağırlık veriyor.
Bankalar, KOBİ ve küçük esnaftan gelen kredi taleplerini geri çevirmemek için kefaleti yüzde 90 KGF tarafından sağlanan Hazine teminatlı kredilere ‘evet’ diyor. Bunun için mevduat kaynaklarını güçlü tutmaya ve artırmaya çalışıyorlar. Bu nedenle sektördeki mevduat faizlerinde yüksek oranlı rakamlar varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Bankacılarla yaptığımız ticari ve kurumsal krediler ve mevduat faizleri gelişmelerine ilişkin görüşmelerden edindiğimiz son piyasa gelişmeleri, konut ve ihtiyaç kredileri taleplerindeki artışın geçmiş dönemlerdeki seyirde devam ettiği, KOBİ kredi taleplerinde ise artış olduğu yönünde.
Konut kredisi faizleri yüzde 1.19, ihtiyaç kredisi faizleri ise yüzde 1.40 – 1.60 civarında. TL mevduat faizleri ise yüzde 11.75 – yüzde 13.90 arasında değişiyor.
İnşaata kamudan destek
Konut kredilerinin hiç bir zaman kan kaybetmediğini söyleyen bir bankacı, “Çünkü Türkiye’de insanlar her zaman evi olmasına rağmen ikinci, üçüncü evi almak istiyor. Bu nedenle konut kredisi talebi var. Fakat konut kredileri uzun vadeli ve bankalar da ellerindeki kısıtlı yüksek maliyetli mevduatı vermek istemedikleri için konut kredisi faizlerini yüksek tutuyorlar” dedi.
Buna karşın özellikle küçük esnafın başvurduğu ihtiyaç kredilerinin karşılandığını söyleyen bankacılar, turizm sezonunda ve eğitim yılı başlangıcında yaşanan bireysel kredi taleplerindeki artışın bu aylarda da yaşandığını ifade ettiler.
Bir bankacı bu durumu, ‘Vitrinde konut, satışta ihtiyaç’ olarak değerlendirdi.
Bankacı, konut kredisi taleplerinin inşaat sektöründeki hareketin devamı için devlet desteğiyle kamu bankaları tarafından canlı tutulduğunu söyledi. Bankacılar, sektördeki diğer bankaların ciddi mevduat açıkları nedeniyle bunu yapma imkanı olmadığını vurguluyor.
2 milyar TL nakit kredi
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit kredilerin 2017 Haziran itibariyle toplamı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.4 artarak 2.032 milyar TL oldu. Bir önceki aya göre de yüzde 1.3 artış gerçekleşti. Nakit kredi toplamının 1.934 milyar TL’lik bölümü bankalara, 43 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerine, 29 milyar TL’si finansman şirketlerine ve 26 milyar TL’si faktoring şirketlerine ait.
Dolar yükselişe geçti
ABD Merkez Bankası’nın yarın sonuçlanacak toplantısı öncesi dolarda güçlenme gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden olurken, jeopolitik risklerin artırmasıyla TL dün en çok değer kaybeden para birimi oldu.
Piyasanın bu hafta gündemindeki ana konular FED toplantısı, siyasi tarafta ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmesi ile 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan Kuzey Irak referandumu.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Silopi/Habur bölgesinde bir tatbikat başlattı. Reuters’a konuşan bir analist, “Bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında değer kaybı var ancak TL en çok kaybeden para birimi konumunda. Bunda da tatbikat haberi etkili oldu” yorumunu yaptı.
Dün Sabah 3.43 seviyesinde olan dolar/TL jeopolitik gelişmelerle kademeli olarak 3.48’e kadar yükseldi.
Milliyet