YABANCIYA KONUT SATIŞINDA REKOR
Türkiye’de 2019 Mart ayından bu yana yürürlükte olan ekspertiz (değerleme) raporu koşuluyla, yabancıya fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilerek gayrimenkul satışında büyük artış sağlandı.
Dünyada 186 ülkeden 184’üne gayrimenkul satışı yapılan ülkemizde bir yabancı Türkiye’de gayrimenkul alırken ekspertiz raporu ile almak zorunda. Böylece yabancıya 10 liralık daire 20 liraya satılamıyor. 11 liraya bile tapu devri yapılamıyor. Bu konuda tapu daireleri raporu görmeden satışa izin vermiyor. Böylece yabancıya fahiş fiyatlı satış engellenmiş oluyor.
2020 SON 10 YILIN EN İYİSİ
Bu yıl pandemi sürecinde dahi Türkiye’nin 41 bin yabancıya konut sattığına vurgu yapan uzmanlar, 20 bin satışın pandemi nedeniyle tapu devri hala yapılmadığına dikkat çekti. Dolayısıyla 2020 pandemiye rağmen son 10 yılın en iyi yılı oldu. Birçok gayrimenkul şirketi yabancıya satışı pandemiden sonra 2’ye katladı.
2021’de Türkiye’ye Pakistan, Malezya, Bangladeş, Singapur gibi ülkelerden ciddi talep geleceğinin öngörüldüğüne vurgu yapan uzmanlar, “2020’de bunu kısmen aldı. Aşılama olayı da doğru bir matematikte ilerlerse bizim bu pazarlardan toplayacağımız birçok yatırım var” diyor. Ayrıca Avrupa’da yaşayan expatlar ile bu ülkelerde yaşayan Fas, Tunus, Libya gibi Araplar için de Türkiye’nin konut almak için çok uygun koşullara sahip olduğunu belirtti.
Türkiye’nin ABD’de yaşayan Müslüman emekli kitle için de cazip koşullar bulundurduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Çünkü 250 bin dolara Türkiye’de rahatlıkla iyi yaşayacakları bir ev bulabilirler. Ayrıca Amerika’da kiralar çok yüksek ve bu kitlenin aldıkları 3 bin 500-4 bin dolarlık emekli maaşla bu kirayı karşılamaları zor. Ama Türkiye’de bu parayla çok rahat yaşayabilirler” diye belirtiyorlar.