3. ÇEYREKTE KONUT SATIŞLARINDA %49 ARTIŞ
Gayrimenkul Sektörü 2020 3. Çeyrek Raporu’na Göre;
Konut Satışları %49 Arttı, Kovid-19 Etkisi Konut Tercihlerini Değiştirdi
‘GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020 3. Çeyrek Raporu’na göre, konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 49 arttı. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, Kovid-19’un gayrimenkulde tercihleri değiştirdiğini belirtti.
GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği), dünya ve Türkiye ekonomisinden, temel makroekonomik göstergelere, sektör içi üretim rakamlarından, çeşitli istatistiklere kadar önemli bilgiler paylaşan ‘GYODER Gösterge’ ile gayrimenkul sektörüne ışık tutuyor. Temel ekonomik verilerin yanı sıra ‘Konut’, ‘Krediler’, ‘GYO-Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’, ‘GYF-Gayrimenkul Yatırım Fonu’, ‘Ofis’, ‘AVM’, ‘Lojistik’ ve ‘Turizm’ gibi gayrimenkulün tüm alt segmentlerini kapsayan raporun; gayrimenkul yatırım ortaklıklarının finansal değerlendirmeleri ile ilgili verileri, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) katkılarıyla zenginleştirilerek açıklandı. GYO’ların BIST GYO Endeks Performansı, halka açıklık oranları, piyasa ve portföy değerleri, yatırımcı sayıları, özkaynak, sermaye gelişimleri, aktif karlılıkları gibi birçok verinin de dahil edildiği rapora, ikinci çeyrek itibarıyla GYF ile ilgili güncel veriler de eklendi. Yapı Kredi Bankası sponsorluğunda hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılan GYODER Gösterge, aynı zamanda GYODER’in web sitesinde de yayınlanıyor.
GYODER, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde irdelediği ‘GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-3. Çeyrek Raporu’nu yayınladı. Yapı Kredi Bankası sponsorluğunda yayınlanan ‘GYODER Gösterge’de; 2020 yılı 3. Çeyrek konut satışlarının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 49’luk bir artış kaydettiği ve 536 bin 509 adetle çeyreklik bazda en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi. Raporda ayrıca koronavirüs salgını etkisine rağmen GYO Endeksinin yükselmeyi sürdürdüğü, GYF’lerin pazar büyüklüğünün 7 milyar TL seviyesini bulduğu, İstanbul ofis pazarında işlem hacminin yüzde 15 arttığı belirtildi.
Rapora ilişkin açıklamalarda bulunan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, sektörün istikrarlı ve dinamik yapısı devam ettikçe eğilimin büyüme yönünde olacağını vurgulayarak, “Pandemi nedeniyle gayrimenkul sektöründe ihtiyaç ve tüketim eğilimi değişti. Artık bina yapısından mimariye, kullanılan temel malzemeden çevreye duyarlılığa kadar pek çok unsurda, budeğişim gözetilerek yatırım kararı alınması gerekiyor. Gayrimenkul sektörü yaşanan değişime uyum sağlayarak gelişmeye ve büyümeye devam edecek” diye konuştu.
“GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ DEĞİŞİME UYUM SAĞLAYARAK GELİŞECEK”
Kovid-19 salgını sebebiyle gayrimenkul sektöründe ihtiyaç ve tüketim eğiliminin değiştiğinin altını çizen GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, şöyle konuştu:
“Artık bina yapısından mimariye, kullanılan temel malzemeden çevreye duyarlılığa kadar pek çok unsurda, budeğişim gözetilerek yatırım kararı alınması gerekiyor. Gayrimenkulde insan alışkanlıklarının daha iyi incelendiği, teknoloji ve tasarımın uyumunun çok önemli hale geldiği bir dönemdeyiz. Pandemi süreci, deneyim tasarımının önemini ortaya çıkardı. Yani deneyim üzerine düşünülmesi, mekanların kullanıcı deneyimine en uygun şekilde tasarlanmış yapılar olması önemli hale geldi. Yapılan her bir projenin çevresel etkileri itibarıyla şehre bir iz bıraktığı bilincinin yüklediği sorumluluk duygusu, gayrimenkul sektörünün kazandığı yeni bakış açıları oldu. Gayrimenkul sektörü aynı zamanda yapı endüstrisinde yerlileşmeyi öğrendi ve yerli ürünün her ülkenin kendi içine kapandığı pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu fark etti. Gayrimenkul sektörünün öngörülebilir bir şekilde belli bir eğilimde büyümesi hem ekonominin geneli hem de sektör için hayatiyet arz ediyor. Bu bağlamda hızlı bir değişimin yaşandığı sektörde, finansal kaynak kullanımlarının farklılaşması daha da önemli hale geldi. GYODER olarak, dünya ve ülkemizde yaşanan son gelişmeleri, değişimleri takip ederek sektöre öncülük edecek adımlar atmayı sürdüreceğiz.”
KONUT SATIŞLARI 536 BİN 509 ADETLE ÇEYREKLİK BAZDA EN YÜKSEK SEVİYEYE ULAŞTI
Sektörün geleceğine dair öngörülerin de aktarıldığı ‘GYODER Gösterge’ 2020-3. Çeyrek Raporu’nda, şu bilgi ve değerlendirmelere yer verildi:
Üçüncü çeyrek konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 49’luk bir artış gösterdi ve verilerin açıklanmasından bu yana çeyreklik bazda en yüksek seviyesine ulaşarak 536 bin 509 adet olarak gerçekleşti. Konut fiyatlarında da ağustos ayı itibarıyla yüzde 26,22 ile bugüne kadarki en yüksek artış oranı gözlemlendi. Haziran ayı itibarıyla kamu bankaları tarafından başlatılan konut kredisi kampanyasının etkisiyle düşük seyreden faiz oranları temmuz ve ağustos aylarında konut satışlarını ve konut fiyat artışlarını olumlu yönde etkiledi. Eylül ayı itibarıyla faiz oranlarında kayda değer bir artış görüldü ve geçen yılın aynı ayına göre satışlarda yüzde 6,92 oranında gerileme kaydedildi.
İLK EL SATIŞLARDA YÜZDE 23,3 DÜŞÜŞ, İKİNCİ EL SATIŞLARDA YÜZDE 64 ARTIŞ YAŞANDI
2020 yılı üçüncü çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre, ilk el satışlarda yüzde 23,3 oranında düşüş, ikinci el satışlarda ise yüzde 64,0 oranında artış yaşandı. İlk satışların toplam satışlar içerisindeki oranı, bir önceki çeyreğe göre azalarak çeyreklik bazda, veri setindeki en düşük seviyesi olan yüzde 30,1’e geriledi. İpotekli satışlar konut kredisi faiz oranlarındaki gerileme ile birlikte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 130,7 oranında bir artışla 242 bin 316 adet oldu ve toplam konut satışlarına benzer şekilde çeyreklik bazda en yüksek seviyesine ulaştı. Yabancılara yapılan satışlarda ise bir önceki döneme göre yüzde 259,2 oranında artış görüldü ve üçüncü çeyrekte yabancılara 11 bin 903 adet konut satışı gerçekleştirildi. Üçüncü çeyrekte yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırada yüzde 42,5 pay ile İstanbul, ikinci sırada yüzde 20,3 pay ile Antalya yer aldı.
EYLÜL AYI SONUNDA KONUT KREDİSİ HACMİ 277 MİLYAR TL’YE ULAŞTI
2019 yılı temmuz ayında başlayan konut kredisi faiz oranlarındaki azalış trendi 2020 yılı ağustos ayı sonu itibarıyla artış trendine girdi. 2020 yılı ağustos ayı başında yüzde 0,75 seviyesinde gerçekleşen konut kredisi faiz oranı, 2020 yılı Ekim ayında yüzde 1,17 seviyesine yükseldi. Aynı şekilde 2019 yılı temmuz ayı başında azalış trendine giren ve 2020 yılı ağustos ayı itibarıyla yüzde 9,22 seviyesine gerileyen yıllık faiz oranı ise, 2020 yılı ekim ayı sonunda yüzde 15,04 seviyesine yükseldi. 2020 yılı Eylül ayı sonunda konut kredisi hacmi 277 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Kamu mevduat bankalarının toplam konut kredisi hacmi içindeki payı 2019 yılı eylül ayında yüzde 54,7 seviyesindeyken, 2020 yılı eylül ayında yüzde 63,3’e yükseldi.
PANDEMİ ETKİSİNE RAĞMEN GYO ENDEKSİ YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
İlk çeyreği 33 bin 384 puandan kapatan GYO Endeksi, haziran sonunda yüzde 50,12’lik bir artışla 50 bin 118 puana yükselmişti. Bu yükseliş üçüncü çeyrek başında devam ederek temmuz ayında 55 bin puan seviyesini geçti ancak ağustos ayında BIST 100’e paralel bir biçimde sert bir düşüş yaşandı. Ancak bu düşüşe rağmen GYO Endeksi eylül ayında toparlanarak üçüncü çeyreği bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 4’lük bir artışla 52 bin 47 seviyesinde kapattı. Üçüncü çeyrek itibarıyla düşüş yaşayan BIST 100 endeksiyle kıyaslandığında GYO Endeksindeki bu yüzde 4’lük artış önemli. Öte yandan işlem hacimlerinde ciddi bir artış olmasına rağmen yabancı yatırımcı oranı yüzde 17’den yüzde 16’ya çekilerek bu çeyrekte de azalmaya devam etti. Ayrıca kurumsal yatırımcı oranının yüzde 2’lik bir artışla yüzde 52 seviyesine geldiği görülüyor. Son iki çeyrekte yabancı yatırımcı oranının azalmasına rağmen endeks değerinin neredeyse 2 katına çıkmasının da yabancı yatırımcıyı cezbetmesi bekleniyor.
GYF’LERİN PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 7 MİLYAR TL SEVİYESİNE ULAŞTI
Bireysel tasarrufların bir araya gelmesi ile bu birikimlerin profesyonel kişilerce gayrimenkul yatırımlarında değerlendirilmesini sağlayan kurumsal yapı olan Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF), gayrimenkul varlıklarına yatırım suretiyle değer artış kazancı ve/veya kira geliri elde etmeyi amaçlıyor. Türkiye’de hukuki temeli, 3 Ocak 2014 yılında SPK tarafından yayımlanan Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’ne dayanıyor. Sektör adına son derece önemli bir yatırım aracı olan gayrimenkul yatırım fonlarına ait veriler, Gayrimenkul Yatırım Fonları Komitesi’nin katkılarıyla ilk kez GYODERGösterge ikinci çeyrek dönemi itibarıyla paylaşılmaya başlandı. Türkiye’de Gayrimenkul Yatırım Fonu pazar büyüklüğü 30 Eylül itibarıyla 7 milyar TL seviyesine ulaştı. İhraç dönemi devam eden ve ilk defa yatırım alan fonlar da dahil olmak üzere toplam 46 gayrimenkul fonu yatırım aldı. Haziran 2020 ile Eylül 2020 arasında SPK tarafından 2 yeni GYF’ye kuruluş izni, bir GYF’ye ihraç belgesi onayı verilirken bir mevcut GYF’nin tasfiyesi onaylandı. Fon büyüklüğü 10 milyon TL seviyesinin üzerinde olan fon sayısı 35’e ulaştı.