EMLAKÇILIK YETKİ BELGESİ İÇİN 31 AĞUSTOS SON GÜN!
EMLAKÇILIK YETKİ BELGESİ İÇİN 31 AĞUSTOS SON GÜN!
Emlak sektörüne yönelik düzenleme uyarınca 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren itibaren yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak ve bu kişiler emlakçılık yapamayacak.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında 31 Ağustos’tan sonra taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayanlar emlakçılık faaliyetinde bulunamayacak.
Emlakçılık yetki belgesi ile yasa dışı emlakçıların faaliyet göstermesi engellenecek. Emlak sektöründe nitelikli kişiler emlakçılık yapabilecek.
Yapılan düzenleme ile internetteki sahte ilanlar da engellenebilecek. Bir gayrimenkul için birden fazla ilan verilemeyecek.
Yetki belgesi almak için şu şartların taşınması gerekiyor:
-Dükkanın net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümü bulunması ve teknik donanıma sahip olması,
-Meslek odasına kayıtlı olunması,
-Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,
-Yetkili kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması (31 Ağustos 2020 öncesinde meslek odasına kayıtlı olarak çalışan emlakçılarda lise mezunu olma şartı aranmayacak),
-Yetkili kişilerin iflas etmemiş veya konkordato ilan etmemiş olması,
-Yetkili kişilerin rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, terörün finansmanı, kaçakçılık, cinsel saldırı gibi suçlardan hüküm giymemiş olması.
Emlakçılık yetki belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlendi.
Yetki belgesi her bir işletme için ayrı ayrı düzenleniyor ve devredilmesi mümkün olmuyor. Bir işletmede birden fazla kişi de emlakçılık yapsa yalnızca 1 adet yetki belgesi veriliyor.
Yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetlerini yürüten işletmelere 3 bin liradan başlayan ve işlemin türüne göre 10 bin liraya kadar yükselen ceza uygulanacak. Bu cezalar 10 katına kadar çıkabilecek, yani yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetlerini yürüten işletmelere 100 bin TL ceza kesilebilecek.
BURSED BAŞKANI RIDVAN HASIRCI’DAN KAYITDIŞI İLE MÜCADELE UYARISI
Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği (BURSED) Başkanı Rıdvan Hasırcı, Resmi Gazete’de yayınlanan 30442 Sayılı Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik ile birlikte gayrimenkul ve emlak sektörü temsilcileri için yetki belgesi alınması zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, gayrimenkul alışverişi yapmak isteyenlere yetki belgeli meslektaşlarını tercih etmelerini tavsiye etti.
BURSED Başkanı Rıdvan Hasırcı, dernek olarak mesleğe getirdikleri standardizasyon çalışmaları için önemli bir adımın da devlet tarafından atıldığını belirtti. Resmi Gazete’de yayınlanan 30442 Sayılı Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik ile birlikte gayrimenkul ve emlak sektörü temsilcileri için yetki belgesi alınması zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Rıdvan Hasırcı, tüm meslektaşlarını yetki belgelerini alarak kayıt dışı ekonomi ve çalışmaya karşı durmaya çağırdı.
Emlak sektöründe 1 Eylül’de başlayacak yeni dönemle, yetki belgesi olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilmeyeceğini belirten Rıdvan Hasırcı, emlak sektöründe hizmet vermek isteyenler için artık en az lise mezunu olma şartı aranacağını söyledi.
Yeni düzenlemeye göre emlak ofislerinin en az 20 metrekarelik ofislerde hizmet verebileceğini hatırlatan Rıdvan Hasırcı, “Üniversite mezunları için 8 ay, lise mezunları için 12 ay, son 5 yıl içinde SGK’lı olarak çalışmış olmaları şartı getirilecek. Düzenlemeye göre, emlakçı olmak isteyenler 100 saatlik emlakçılık eğitimi almak zorunda. Alınan eğitimin sonunda ise mesleki yeterlilik sınavlarına girilip yetki belgesi alınması gerekiyor. Emlak ofisi açabilmek için önce belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvurulacak. Yetki belgesi, il müdürlüğü tarafından oluşturulacak bilgi sistemi üzerinden verilecek. Geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Şartları sağlayamayan işletmenin yetki belgesi yenilenmeyecek. Belgesiz kayıt dışı emlakçılık yapmaya devam edenlere ise 10 bin lira ve 10 katına kadar ceza kesilecek.” dedi.
Gayrimenkul alışverişi yapmak isteyenlere de yetki belgeli meslektaşlarını kullanmaları konusunda tavsiyede bulunan Rıdvan Hasırcı, vatandaşları da her türlü taşınmaz alım satımında yetki belgesi sahibi firmalarla çalışarak kayıt dışı, standartlara uygun olmayan, kontrolsüz firmalarla çalışmamaları konusunda uyardı.