Hükümet: “Enflasyonun düşecek”
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2002 yılından önceki dönemde ortalama enflasyonun yüzde 70’in üzerinde olduğunu hatırlatarak, AK Parti hükümetleri döneminde enflasyon oranını son 1 yıl hariç yüzde 10’un altında tuttuklarını ve burada bir başarı bulunduğunu vurguladı.
Son dönemde enflasyonun iki sebepten dolayı yükseldiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: “Bir, ‘kur şoku’ yiyoruz. Bu kısmen dış, kısmen iç kaynaklı. Bir de ‘petrol fiyatlarındaki artış’ var. Bu da tamamen dış kaynaklı. Petrol fiyatları bundan 1,5 -2 yıl öncesine göre neredeyse ikiye katlandı. Kurdaki hareketlilik de özellikle bizim bölücü terör örgütüyle, Suriye’deki terörle mücadelemizde ABD ile yaşadığımız gerilimler, FETÖ ile mücadele noktasında Avrupa’da yaşadığımız gerilimlerle para politikasının yeterince güçlü tepki vermediğine ilişkin kaygılardan kaynaklandı. Merkez Bankası gereken tepkiyi verdi, orası düzeldi. ABD ile de biz Münbiç konusunda anlaştık, terör koridorunu da kırdık, tehdidi azalttık. Dolayısıyla ABD ile ilişkilerin normalleşmeye girmesi ihtimali yükseliyor. Avrupa Birliği ile geçen yıl yaşadığımız gerilimleri geride bıraktık. Onların da kendi seçimleri vardı, Türkiye’yi siyasi malzeme olarak kullandığını biliyorsunuz. Dolayısıyla Batı ile ilişkilerde genel bir iyileşme var. Merkez Bankası güçlü bir irade koydu, gerekeni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Petrol fiyatları tabii ki özellikle Venezuela ve İran’a ilişkin temel kaygılardan kaynaklanıyor, öngörmek zor ama burada da 80 dolar zirve sayılabilir. Bunların etkileri önümüzdeki aylardan itibaren zirveyi bulduktan sonra sistemden çıkacak. Böyle durumda enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacak. Net olarak enflasyonla mücadele önemlidir, yüksek büyüme için enflasyonun düşürülmesi elzemdir. Biz de bunun farkındayız ve ciddiye alıyoruz.”
Maliye Bakanı Ağbal
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yüzde 12,15 oranındaki enflasyonun hiçbir şekilde Türkiye ekonomisine uygun olmadığını ve bu oranın arzu edilmeyen bir seviyede bulunduğunu söyledi. Ağbal, enflasyonla ilgili gereken her türlü tedbiri alacaklarını vurgulayarak, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerin de enflasyonu etkilediğini bildirdi. Türkiye’nin, 2016 sonundan itibaren maliyet enflasyonuyla karşı karşıya kaldığına ve petrol fiyatlarının yanı sıra metal fiyatlarındaki yüksek seyrin de etkili olduğuna dikkati çeken Ağbal, “Bugün yüzde 12.15 olarak gördüğümüz enflasyonun önemlice bir kısmının maliyet kaynaklı olduğunu görüyoruz. Maliyet kaynaklı enflasyonun sebeplerini ortadan kaldıracak içsel dinamikleri de harekete geçirmek gerekir diye düşünüyorum. Önümüzdeki aylarda da bu artışın devam edeceğini biliyoruz ama yıl sonuna doğru tekrar bir azalış trendine girecek. Baz etkilerini de dikkate aldığımız zaman enflasyonun 2017 seviyelerinde kalmasını beklemek gerekir diye düşünüyorum. Bununla ilgili hükümet olarak enflasyonun aşağı çekilmesi noktasında doğru teşhisler yaparak, maliyet enflasyonu kaynaklı faktörleri bertaraf edecek şekilde, vergi indirimleri de dahil olmak üzere tedbirler alacağız. Enflasyon dinamikleriyle tezat oluşturmayacak bir canlılığı sürdürecek ekonomi politikasını önümüzdeki dönemde uygulayacağız” ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı Zeybekçi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, mayıs ayı enflasyon rakamlarının orta vadeli programda öngörülenin üzerinde olduğunu ancak tek haneli rakamları bu yıl içinde görme kararlılığının devam ettiğini dile getirdi. Zeybekci, “Açıklanan enflasyon rakamları tabii ki bizim istediğimiz, orta vadeli programda yılın ilk yarısı için öngördüğümüz rakamlar değil ama öngördüğümüz neydi? 2018 yılında ilk çeyrekte tek haneli rakamlara inmekti ama tek haneli rakamlara inmek konusundaki kararlılığımızdan da asla vazgeçmiyoruz. Enflasyonla mücadele bizim için birinci öncelik taşıyor. Yani ‘büyüme mi enflasyon mu’ gibi tercihler içine ekonomi yönetimi olarak asla girmiyoruz. Her ikisi de bizim için kesinlikle ve kesinlikle vazgeçilmezdir” diye konuştu.