Gayrimenkul sektöründe bu yıl rekor bekleniyor!
2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 200’den fazla alt sektörü besleyen inşaat ve gayrimenkul sektörü bu yıl yeni bir rekor hedefliyor.
Yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 200’den fazla alt sektörü besleyen inşaat ve gayrimenkul sektörü 2017’den umutlu. Yaşanan seçimler, terör olayları, hain darbe girişimi gibi birçok etkiye rağmen geçen yıl 1.3 milyon konut satışı ile tarihi rekor kırılan sektör 2017 hedefini de belirledi. Bu yıl ülke genelinde 1.5 milyon kişinin ev sahibi olması hedefleniyor. Türkiye’de konuta talebin sürdüğüne I dikkat çeken gayrimenkul P sektörü temsilcileri kamunun sağladığı desteklerin yanı sıra yaptıkları uygun ödeme planlı ve indirim kampanyalarıyla da hedefe ulaşmak için yoğun çaba sarf ediyor.
KAMUDAN BÜYÜK DESTEK
Bu yıl inşaat sektörü için birçok düzenleme yapıldı. Önce yabancıya satışın artması için Türkiye’den ev alan yabancıya vatandaşlık verileceği açıklandı ve yabancıya KDV muafiyeti geldi. Sonra yerli alıcı için KDV düzenlemesi yapıldı. Eskiden yüzde 8 KDV ödeyen şimdi yüzde 1, yüzde 18 ödeyen ise yüzde 8 KDV ödeyecek. Yeni projelerden alım yapan vatandaşa yüzde 10’u bulan oranda indirim sağlanmış olduç Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ve kat karşılığı sözleşmelerine ait damga vergisi oram da sıfırlandı. Daha önce yaklaşık yüzde 1 oranında damga vergisi ödeniyordu. Tapu harçları binde 20’den binde 15’e çekildi. 30 Eylül’e kadar geçerli olacak indirim sayesinde 500 bin liralık bir ev alan vatandaş 10 bin lira yerine 7 bin 500 lira tapu harcı ödeyecek. Hükümetin yaptığı düzenlemeler dışında Emlak Konut öncülüğünde kampanya atağı da yapıldı. İlk kampanya seferberliğini 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapan Emlak Konut GYO, 2. seferberliğe 1 Şubat 2017’de başladı. Kampanya ile ev peşinatı yüzde 20’den yüzde 5‘e çekilirken, Türkiye’de ilk kez 240 ay yani 20 yıl vadeli konut satışı yapılmasının önü açıldı. Konut alıcısı tarafından yoğun ilgi ile karşılanan kampanyaya özel sektörden de destek gelmişti. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de kampanyaya katılma kararı almıştı. Kampanyalarla yapılan satışta toplam ciro 4.8 milyar lira oldu. Sektör temsilcileri kampanya ile hem vatandaşa bugüne kadar olmayan imkanların sunulduğunu, hem de konut pazarının canlandığını açıklamıştı. Sektör temsilcileri bugün daha farklı başlıklar altında kampanyalara devam ediyor.
5 AYDA YARIM MİLYON SATIŞ
Yapılan kampanyalar ve kamunun desteğinin de etkisi ile yılın ilk 5 ayında yarım milyondan fazla ev sahibini buldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ilk 5 ayında 556 bin 784 kişi ev sahibi oldu. Bir yılı aşkın süredir düşüş gösteren yabancıya konut satışında da toparlanma dönemi başladı. Yabancılara yapılan konut satışları mayısta geçen yılın aynı ayma göre yüzde 10.1 arttı. Ocak ayında 1386, şubatta 1306, martta 1578, nisanda 1624 olan yabancıya satış mayıs ayında 1775 oldu. Bu artışta Türkiye’den konut ’an yabancılara vatandaşlık erilmesi ve KDV muafiyeti uygulanması etkili oldu.
DÖNÜŞÜM HAMLESİ
ÜLKE genelinde 7 milyondan fazla riskli konutun yenilenmesi planlanıyor. Dönüşümün istenilen hızda gitmediği açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki her yıl 250 bini İstanbul’da olmak üzere 500 bin konutun dönüşüm kapsamında yenilenmesini hedeflediklerini açıklamıştı
Yapılan yönetmelik değişiklikleri ile riskli alan ilanı ve yıkım çalışmalarının önü açılıyor. Hatta bakanlık İflas eden firmaların projelerine ortak oluyor. Son olarak evini kendi dönüştürmek isteyene kredi vereceğini de açıklandı. Tüm bu hamleler bize gösteriyor ki dönüşüm süreci hızlanacak.
İSTİHDAMDA HEDEF BÜYÜDÜ
ÜLKE genelinde başlatılan istihdam seferberliği ile işverenlere önemli teşvikler geldi. 2017’de son 3 aydır işsiz olan kişileri işe alan işverenler sigorta primi ve gelir vergisi ödemeyecek. İnşaat sektörü de gelen teşviklerle hedef büyüttü. Yaklaşık 2 milyon kişiye iş imkanı sağlayan inşaat sektöründe beklenti bu yıl 200 bin ek istihdam.
YABANCIDA BEKLENTİ 2 KAT BÜYÜME
EN az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı, tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartı ile satın aldığı tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesine ilişkin karar heyecan yarattı. Bir de yabancıya KDV muafiyeti gelmesi ile beklentiler yükseldi. Bir yılı aşkın süredir düşüş gösteren yabancıya konut satışında 2017-2018 yıllarının toparlanma ve yükselişe geçme dönemi olması bekleniyor. Yıllık 4.5-5 milyar dolar düzeyinde seyreden yabancıya konut satışının ikiye katlanması hedefleniyor.
Hürriyet