Dr. Mehmet Müezzinoğlu
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı
Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU
Birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de inşaat sektörünün ekonomi ve istihdam içerisindeki yeri oldukça önemlidir. Bu sektör; tarım, sanayi ve hizmet ana sektörleri ile birçok alt sektörü etkileyip, harekete geçirmektedir.
Uluslararası alanda çok büyük bir potansiyele sahip olan Türk inşaat sektörünün, dünyanın en büyük inşaat firmaları arasında önemli bir yeri bulunmaktadır. Dünyanın dört bir yanında da Türk firmalarının sayısız eseri yer almaktadır. Öte yandan inşaat sektörü, turizm sektörü ile birlikte ülkemizin ödemeler dengesine de büyük katkı sunmaktadır. Türk müteahhitleri de yurtiçinde ve yurtdışında büyük projeleri üstlenen firmalarımızı temsil etmektedir.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında ilk icraatı demiryolu hattı olan Türk inşaat sektörü, 2000’li yıllara gelindiğinde Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünü yansıtan bir sektör haline gelmiştir. Hem yurtiçi hem de yurtdışı faaliyetler sayesinde inşaat sektörü ülkemizin kalkınmasında önemli bir yer tutmaktadır. Diğer yandan inşaat sektörü, ülke içindeki stratejik yatırımlardan biridir ve yan sektörleriyle ülkemizin büyümesinde oldukça büyük bir rol oynamaktadır. İnşaat sektörü, konut başta olmak üzere; okul, fabrika, hastane gibi her türlü bina ile yol, köprü, baraj gibi her türlü altyapı hizmetlerini de içermektedir. Bu sebeple ekonominin genel eğilimleri, inşaat sektörünün gelişme hızı ile doğru orantılı bir seyir izlemektedir.
2016 yılı Ekim Dönemi itibariyle Türkiye’de istihdamın %7,6’sı inşaat sektöründe gerçekleşmiştir. Türkiye’de inşaat sektöründe bulunan her 100 kişilik istihdam potansiyelinin 2,2’sinde ise eleman açığı bulunmaktadır.
İşverenlerin bu sektörde temininde güçlük çektikleri meslekler sıralamasında ilk 10 meslek olarak Elektrikçi (Genel), Sıhhi Tesisatçı, İnşaat İşçisi, Alçı Dekorasyoncu (Kartonpiyer), Diğer Elektrik Tesisatçıları, Fayans, Seramik ve Karo Döşemecisi, Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik), İnşaat Mühendisi, Sıvacı ve Ahşap Kalıpçı meslekleri olduğu tespit edilmiştir.
İşgücü piyasası ihtiyaç analizlerimiz doğrultusunda inşaat sektöründe ortaya çıkan nitelikli işgücü ihtiyacı ve taleplerine mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları gibi faaliyetlerimizle destek olmaktayız.
Diğer taraftan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda sayılmakta olan 48 meslekten 17’si inşaat sektöründedir.
İŞKUR, inşaat sektöründe işgücü piyasası ihtiyaç analizleri doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda nitelikli işgücüne yönelik mesleki eğitim kursları düzenleyerek, çalışanlara yönelik eğitim faaliyetlerine destek olarak, inşaat sektörüne katkı sunmaktadır.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da gerçekleştirmiş olduğu başarılı projelerle ekonomimize önemli katkılar sunan bir kurumdur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ülkemizin inşaat sanayisinin geliştirilmesi noktasında da önemli katkıları olan BTSO’dan beklentimiz; kıymetli çalışmalarına ivme kazandırıp, inşaat sektöründe istihdam edilenlerin niteliğinin artırılması yolunda daha büyük işler yapmasıdır.