Ali Tuğcu
BTSO İnşaat Konseyi Başkanı
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde gelişimin ana eksenini inşaat sektörü oluştururken, ağırlıklı olarak konut ve alt yapı çalışmaları yapılmaktadır. İnşaata dayalı büyüme modeli tartışmaları yapılan ülkemizde, sektörünün milli gelir içindeki payının diğer gelişmekte olan ülkelerle aynı olduğunu görmekteyiz.
Yakın ve uzak pazarlarda jeopolitik gerginlikler, petrol ve doğalgaz fiyatlarının etkisiyle iç pazarda ve yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde bir takım sıkıntılar yaşandı. Ancak 2015 yılında sektörün dinamik yapısı ile özellikle iç pazarda bu sıkıntılar aşılarak 2014 yılının üzerinde bir başarı gösterildi.
Siyasal belirsizliklere rağmen özellikle dolar kurunun artması, kredi fiyatlarının ve maliyetlerin artacağı beklentisinin satışların artmasına sebep olduğunu söyleyebiliriz. Yabancıya konut satışları yıllık bazda 22.830 olarak gerçekleşmiş ve 5 milyar Dolar düzeyinde gelir sağlanmıştır.
Yabancıya konut satışında Bursa, 1501 adetle üçüncü sırada yer alırken, yabancılara konut satışı işlemlerinin döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması gerekmektedir. Türkiye’ye döviz girdisi sağlayıp, diğer sektörlere de olumlu etki yaratan bu faaliyet alanının, ihracat teşviklerinden yararlanmasını sağlayacak düzenlemelerin bir an önce yapılması faydalı olacaktır.
Konut ve gayrimenkul pazarında ekonomik gelişmeler, mevzuat değişiklikleri vb. etkenler ile kısa sürede oluşan değerlerin kontrollü, haksız rekabete sebep olmayacak ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.
2016 yılında ana pazarlardaki çalkantılar, Rusya kaynaklı riskler ile düşen enerji fiyatlarının bazı projeleri etkileyeceği ve global rekabetin artacağı öngörülmektedir. Bu durum Türk müteahhitlerini yeni pazarlara yöneltmekte, burada Sahra altı Afrika ve Güney Amerika ülkeleri potansiyel olarak öne çıkmasının yanı sıra İran’a uygulanan ekonomik ambargoların kalkmasının da Türk müteahhitler için önemli fırsatlar oluşturabileceği düşünülmektedir. Ancak burada siyasi risklerin belirleyici olacağı da şüphesizdir.
BTSO 16.Makro projesinden biri olan sektör konseyleri kapsamında, 17., 18., 36. ve 49. Meslek Komite Üyelerinin yanı sıra sektördeki sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin ve kamu kurumu yetkililerinin katılımı ile inşaat sektör konseyi oluşturularak çalışmalara başlanmıştır. Öncelikli olarak Bursa’da kentsel dönüşüm ve planlama, mevzuat, mesleki eğitim konuları ana çalışma aksları olarak belirlendi. Özellikle Kentsel Dönüşümün farklı boyutları ile ilgili sektördeki taraflarla ortak toplantılar yapılarak yaşanabilir Bursa hedefine katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Küresel Fuar Acentesi kapsamında üyelerini KOSGEB ve BTSO desteği ile yurtdışında önemli yapı inşaat fuarlarına ve gayrimenkul fuarlarına götürerek dünyadaki gelişmeleri ve talepleri yerinde görmelerini, yurtdışı projelerinin potansiyellerini arttırmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda ziyaretler, üyelerin birbirleriyle olan ilişkilerini geliştirmesine katkı sağlıyor.
Mevzuat konusunda yaptığımız çalışmalarda ise öncelikle “Tip İmar Yönetmeliği” sürecinde BTSO yönetiminin desteği ile İMSİAD, Akademik Odalar gibi sektör temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hareket ederek yaşanan sıkıntıların giderilmesi sağlanmıştır. Üyelerimizin SGK ve imar mevzuatları, yapı denetim sistemi ve tapu harçları ile ilgili yaşadıkları sıkıntıların yanında çözüm önerileri de rapor haline getirilip Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sunulurken, sonucu takip edilmektedir.
Sosyo-Ekonomik değişimler, Avrupa Birliği uyum sürecinin etkisiyle beraber sektörde iş güvenliği ve mesleki yeterliliğinin uluslararası standartlara ulaşma ihtiyacı BTSO’nun çalışmalarına da yansıdı. Çok tehlikeli işler sınıfında yer alan inşaat sektöründe yükselen değişmelerin önlenebilmesi için güvenli iskele ile ilgili çalışmalar yapılmış ve Bursa’da sektörün iyi bir noktaya gelmesi sağlanmıştır.
İnşaat sektörü bünyesinde 17 meslek dalında ‘’Meslek Yeterlilik Belgesi’’ olmayanların, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılmayacağı dikkate alınarak BTSO MESYEB ile görüşmeler yapıldı. Zorunlu 17 meslek kolunun 14’ünde akreditasyon çalışmaları yapılarak Nisan ayı itibari ile 14 meslek dalında sınav yapılabilir hale gelmeyi planlıyoruz.
BTSO inşaat komiteleri ve konseyi olarak inşaat sektörüne verdikleri önem ve yatırımlardan dolayı BTSO Yönetimi’ne ve emeği geçenlere teşekkür ederim…