KİRUNA
Yalnızca Kuzey Kutup Bölgesi’nde yaşanan bir atmosferik şölen olan Auora Borealis’in (Kuzey Işıkları) Kuzey Yarımküre’de gözlenebileceği yerlerden biri de İsveç’te, Kuzey Kutup Dairesi’nin 200 km kuzeyindeki son yerleşim yeri olan Kiruna şehri.
25.000’i aşkın nüfusa sahip Kiruna’da sıcaklık yıl boyunca çoğunlukla 0 derecenin altında seyrediyor. Şehirde, 30 Mayıs-15 Temmuz tarihleri arasında sürekli gün ışığı alması sebebiyle gündüz, 15 Aralık-5 Ocak arası hep karanlık olması sebebiyle ise gece yaşanıyor.
Kiruna aynı zamanda dünyanın en büyük ve modern yer altı madenlerinden birini de içerisinde barındırıyor.
Şehrin maden cevheri olan Kirunavaara Dağı maden endüstrisinin önemli merkezlerinden biri konumunda. 1900’lü yıllardan itibaren çıkarılan demir ve buradaki demir cevherinin üstün kalitede olması sebebiyle, İsveç çeliği de dünyada ün salmış durumda. Maden, devasa bir yapıda oluşturulmuş ve içerisinde 300 km karayolu, 11 km ise demiryolu bulunuyor. LKAB firması tarafından işletilen madendeki demiri çıkarabilmek için dağın içinde açılan damarlar patlatılıyor. Madendeki derinlik sebebiyle şehrin tabanı kaymaya ve yer değiştirmeye başlamış. Bu sebeple şehrin yeniden konumlandırılmasına mali kaynak sağlayacak olan LKAB 2033 yılına kadar Kirunavaara’da maden çıkarmaya devam edecek ve şehrin inşasında mali sorumluluk üstlenecek.
BUZ OTEL Jukkasjarvi:
Kiruna’nın en dikkat çeken turistik yapılarından biri ise şehrin hemen dışında yer alan, Jukkasjarvi adlı buz otel. Dünyanın dört bir yanından turist çeken Jukkasjarvi, tüm dünyada Kuzey Işıkları’nın izlenebildiği en iyi noktalardan biri konumunda. Buz Otel, bir otelden çok sanat eseri niteliği taşıyor. Otelin tarihi 1990 Torne Nehri’nin buzundan Arctic Hall isimli silindir şeklinde bir iglo inşa edilmesi ve içerisinde Jannot Derid’in bir sanat sergisi gösterilmesiyle başlıyor. Otelle ilgili ilgi çeken kısımlardan biri ise otelin içerisindeki her şeyin tamamen buzdan üretilmiş olması.
Her yıl Ekimin ortasında başlanan sekiz haftalık yoğun bir çalışma sonucunda Aralık ayının ortasında açılışı yapılan Buz Otel, Mart- Nisan aylarında eriyor ve otelin inşası her sene tekrarlanıyor. Her yıl yeniden yapılmak zorunda olan otelin inşası için 30.000 ton kar ve 4.000 ton berrak buz kullanılıyor. Torne Nehri’nde çıkarılan buzlar özel depolarda saklanıyor. İnşaat zamanında bu buz küpleri ve özel makinelerle sudan üretilen yoğunluğu sabit kar ile yapı oluşturuluyor. Otel ve odalar her sene dünyanın dört bir yanından gelen değişik sanatçılar tarafından yeniden tasarlanıyor ve inşa ediliyor.
KUZEY IŞIKLARI:
Kiruna’da gözlenebilen Kuzey Işıkları, havanın berrak, bulutsuz ve karanlık olduğu anlarda özellikle sabaha karşı görülebiliyor. Kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar olan Kuzey Işıkları, genellikle geceleri gözlemleniyor.